ARTIKELEN/COLUMNS


Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp laat zich niet snel opjutten maar groeide in Martiniplaza in Groningen toch uit tot de nieuwe Davis Cupheld. De Veenendaler moest de vijfde en beslissende partij winnen om het Nederlandse Davis Cupteam tegen Zwitserland naar de kwartfinales te brengen. Hij slaagde en liet zich, tegen zijn gewoonte in, dragen door het uitzinnige publiek. Hij maakte in 2024 met een nieuw begeleidingsteam een frisse start en hoopt op een beter jaar dan 2023. TENNiS Magazine sprak hem uitgebreid.

Arantxa Rus

Ze won veel maar verloor nog meer. Arantxa Rus bereikte in haar tweede tennisleven twee mijlpalen. Ze veroverde voor het eerst in haar lange carrière een WTA-titel (Hamburg). En ze kende de primeur van een plaats op de wereldranglijst bij de beste vijftig speelsters. Het gebeurde allemaal in een jaar waarin haar vader Lous overleed. Een groot verlies dat door geen sportprestatie kan worden benaderd. Ze droeg de titel in Hamburg dan ook aan haar vader, die dat heuglijke moment niet meer meemaakte, op.

Gijs Brouwer

De Noord-Hollander heeft intussen een onlosmakelijke band opgebouwd met Houston in Texas. Het is niet alleen zijn geboorteplaats maar hij steeg zowel in 2022 (kwartfinale) als in 2023 (halve finale) boven zichzelf uit bij het ATP-toernooi dat op Amerikaans gravel (clay) wordt gehouden. De eerste keer betekende het zijn doorbraak naar de beste 150 spelers van de wereld; de tweede keer vormde zijn optreden een bevestiging van zijn talent. Een laatbloeier die zijn ultieme doel, de top100, in het vizier heeft.

Naomi Osaka

Naomi Osaka worstelt met zichzelf en vindt het oké om niet oké te zijn. Na een vroegtijdige nederlaag in de US Open kondigde ze aan een tijdje rust te nemen. De Japanse is de best verdienende sportvrouw ter wereld maar is door alle aandacht vergeten dat ze eigenlijk gewoon een proftennisser is.

Denker en doener Stefanos Tsitsipas

De Griekse adonis timmert hard aan de weg in het proftennis. Hij is niet alleen sportheld maar ook filosoof, geheel in de traditie van zijn roemrijke klassieke voorvaderen Homerus, Plato en Aristoteles. De Grieken, die nauwelijks tennissucces hebben gekend, dragen de man met de wapperende haardos op handen. En Tsitsipas heeft een voorliefde voor Nederland. De Griek komt graag naar ons land. Niet speciaal voor de pindakaas, maar vooral voor hagelslag. Hoewel hij dat gezien zijn strikte dieet pas weer na zijn loopbaan zal verorberen.

Aan de bak in de zandbak

Martijn Belgraver runde met echtgenote Noelle van Lottum met veel succes 17 jaar lang de Intime Tennis Academie in Zoetermeer. En dat had hij nog wel 17 jaar willen doen ware het niet dat zich een unieke kans voordeed. De Hagenaar, ooit Nederlands kampioen, kon in Koeweit general manager van de tweede Rafa Nadal Academy worden. Daar zei hij geen nee tegen. Vanuit de oliestaat in het Midden Oosten doet Belgraver zijn relaas.

Raemon Sluiter

Succescoach staat open voor nieuw avontuur

Raemon Sluiter neemt een tijdje gas terug na zijn vierjarig succesverhaal als coach van Kiki Bertens. Hij bracht Nederlands beste tennisster ooit in 2019 naar de vierde plaats op de wereldranglijst. De verbintenis liep eind vorig jaar ten einde en de Rotterdammer is blij even uit de tenniswaan van alledag te zijn. Maar hij staat open voor een nieuw avontuur en vertelt daar uitgebreid over in TENNiS Magazin

Paul Dogger

EX-TENNISSER DOGGER LEEFDE VAN CRISIS NAAR CRISIS

OPSTAAN EN WEER DOORGAAN

‘Het paranoïde schuilen achter de gordijnen is voorbij. Ik word rustiger maar ben nog wel high. In dit korte moment ben ik ontspannen. Dat is het moment dat ik weer cocaïne neem. Omdat het moet. Het móét. De angst dat ik verder zal afdalen in het diepste, donkerste van mijn gedachten, is niet te verdragen’

Oudjes doen het nog best

Anno 2019 zwaaien dertigplussers nog steeds de scepter in tennisland. De vier Grand Slamtitels werden keurig verdeeld door Rafael Nadal (33 jaar) en Novak Djokovic (32 jaar). Waarbij dient te worden aangetekend dat Roger Federer (38) op Wimbledon verzuimde matchpoints te verzilveren en zijn 21ste major binnen te slepen. Maar de Grote Drie maken nog steeds de dienst uit en dat geeft aan op welk waanzinnig hoog niveau zij al jaren staan.

Hoe gaat ’t met…Rogier Wassen

Wie kent hem nog? De dubbelspecialist uit Roermond, die een jaar of vijf geleden het mannencircuit voor gezien hield? Rogier Wassen was zijn naam en hij groeide op in de bloeiperiode van het vaderlandse tennis. In zijn jeugd op Nederlandse bodem schier onverslaanbaar, als prof in het enkelspel modaal maar in het dubbel een uitblinker.

Club in de kijker

Keurig verscholen achter scholengemeenschap Reggesteyn doemt het parkje van Tennisclub De Mors op. Zo midden in de winter een verlaten plek, hoewel de banen het hele jaar beschikbaar zijn. Alles is keurig netjes verzorgd. De vier (kunstgras)banen liggen er goed bij, het clubhuis oogt gloednieuw en proper en de speelhoek van de kinderen springt, net als de padelbaan, eveneens in het oog. Aanpalend ligt een skeelerbaan te glimmen van de net gevallen regen.

Tien stellingen aan Robin Haase

Hij ploft neer op een stoel in het restaurant van de David Lloyd Club in Edegem. Nou ja, ploft neer, Robin Haase gaat voorzichtig zitten. Hij heeft net een training achter de rug met dubbelpartner Matwé Middelkoop. Het duo maakt zich op voor een duel in de kwartfinales van de European Open, het ATP-toernooi in de Lotto Arena van Antwerpen, een dag later.

Compactitie of niet

Het moet flitsender en compacter. Daarmee doelt de tennisbond op de diverse competities die in de komende weken in heel Nederland losbarsten. Vroeger maakte je je op voor een lange zondag van huis als je een uitwedstrijd speelde. Hoe hoger je speelde hoe meer partijen, waarbij de eerste klasse, hoofdklasse en eredivisie zelfs nog elf wedstrijden per zondag kenden. Dat is jaren geleden al compacter geworden. Maar het moet nog beknopter wil de KNLTB slagen in zijn opzet het aantal competitiespelers van ruim 200.000 op termijn te verdubbelen.

Een paar apart

Voor hetzelfde geld zouden Matwé Middelkoop (33) en Wesley Koolhof (27) intussen zijn teruggekeerd van hun avonturen als proftennisser. Een ervaring rijker, een illusie armer. Hoe anders kan het lopen. Het tweetal vond elkaar begin 2015 en merkte dat hun dubbel meer was dan de som der delen. Inmiddels vormen zij, met drie ATPeindzeges, een finaleplaats bij het ABN AMRO World Tennis Tournament en een reeks aan challengertitels op zak, een geducht koppel dat geen confrontatie uit de weg gaat. TENNiS Magazine onderzocht hoe goed ze elkaar kennen. Of juist niet…

Hele kluif voor Haarhuis

Onder de bezielende leiding van Paul Haarhuis zagen de Fed Cupvrouwen de afgelopen twee jaar het licht. Met als voorlopig eindstation een positie in wereldgroep 1 en een halve finaleplaats tegen Frankrijk. Meesterlijk en onbegrijpelijk tegelijkertijd.

Tussenpausen of blijvertjes

Hegemonieën zijn er om doorbroken te worden. Anders wordt het allemaal veel van hetzelfde, ga je je ergeren aan leiders en sluipt de sleur er ongemerkt in. Het geeft altijd een schittering aan de hemel, een rimpeling in het water als nieuwe leiders opstaan. Een nieuw tijdperk wekt hoop en impliceert tegelijkertijd dat niemand onaantastbaar is

Graag willen maar niet kunnen

De regering weet exact hoe het voelt als je met een banentekort te kampen hebt. De crisis heeft dat maar al te duidelijk gemaakt. Als je in Amsterdam en omgeving woont en je wilt je aanmelden bij een tennisvereniging dan kan dat uiteraard. Maar in negen van de tien gevallen beland je op de wachtlijst. De hoofdstad kampt namelijk ook met een nijpend (tennis)banentekort.

Olea europeae (olijfstruik): de Mediterranée in je tuin

De olijf: een plant, boom of struik bij uitstek die een extreem vakantiegevoel geeft. Hoewel deze bijzondere mediterrane plant in ons klimaat in een kuip kan overwinteren, moet je, als je hem ziet, onwillekeurig denken aan een vakantie in streken rond de Middellandse Zee. Van stokoude, knoestige exemplaren op een zonovergoten pleintje tot jonge, grijsgroene struiken in een mooi verzorgde tuin en rijen bomen in een gaard. Daar, tegen een palet van kleurige woningen met dito luiken, hoort hij eigenlijk thuis. Denk er de geur van de Provence en het geluid van krekels bij en een vakantiegevoel omarmt je.

Programmaboekje Ondernemersgala Den Haag over Harry Visbeen

Mijn passie voor koken heb ik van huis uit meegekregen. In het gezin waarin ik opgroeide was eten een favoriet gespreksonderwerp. Bovendien stond iedereen zonder tegenzin in de keuken. Het heeft ertoe geleid, dat ik voor de opleiding heb gekozen aan de Hogere Hotelschool in Den Haag

Foto: Getty Images

We want Moore

Die arme Raymond Moore kreeg de hele wereld over zich heen. De toernooidirecteur van Indian Wells waagde het om het vrouwentennis kritisch onder de loep te nemen. Hij liet zich er nogal denigrerend over uit en trok ’s anderendaags zijn conclusie en nam ontslag. Ridicuul in mijn ogen; de storm van kritiek werd hem kennelijk te veel.

Foto: Getty Images

Ongeloofwaardige blunder

Gekreun, powertennis en Maria Sharapova gaan, of moet ik zeggen gingen, immer hand in hand. Voorlopig zal de stilte echter intreden nu is gebleken dat de Russische wereldtopper blunderde met doping geduide middelen. Bij een test tijdens de Australian Open reageerde zij positief op het gebruik van meldonium

Foto: Henk Koster

Het effect van Haarhuis

Het blijft merkwaardig dat zowel Kiki Bertens als Richel Hogenkamp in toernooien niet het niveau haalt dat het duo in de Fed Cup wel aan de dag kan leggen. Hoe groots en verbazingwekkend hun successen in de landenwedstrijd ook zijn, eenmaal individueel op pad kunnen zij die weg beiden vooralsnog niet continueren

Foto: Getty Images

Twijfels over Rafa

De kans is bijzonder klein dat Rafa Nadal tijdens zijn Zuid-Amerikaanse trip ten prooi zal vallen aan het zikavirus. De medische wetenschap uit vooralsnog sterke vermoedens over de gevolgen van de overbrenging van het virus door een bijzondere mug, maar beschikt niet over concrete bewijzen. Nee, de gevaren schuilen voor de immer strijdlustige Spanjaard meer in de rivalen op de baan. Meer dan ooit het geval was, lijkt het