PORTRETTEN

Foto: Getty Images

Richard Krajicek

Richard Krajicek is al 21 jaar toernooidirecteur van het ABN AMRO Open in Ahoy. De Wimbledonkampioen van 1996 is altijd met sport bezig, passief of actief. Of dat nu als begeleider van zijn zoon Alec is, voor zijn eigen Richard Krajicek Foundation of voor het internationale toptoernooi, zijn leven staat uit het teken van de sport. Hij beoefent graag wielrennen, schaatsen, skiën of is in zijn eigen fitnessruimte te vinden. Hij doet veel sporten maar blinkt naar eigen zeggen alleen uit in tennis.

Foto: Henk Koster

Droom werkelijkheid voor Tim van Rijthoven

Begin dit jaar maakte ik een groot portret van tennisprof Tim van Rijthoven. Over het wel en wee van een van de grote talenten in Nederland op wiens doorbraak een ieder toch al enige tijd zat te wachten. Over de vele blessures die hem terugwierpen en over steun en toeverlaat Paul Haarhuis die hem in 2022 niet langer zou begeleiden omdat hij meer tijd nodig had voor zijn gezin. Diezelfde Tim van Rijthoven deed het Autotron in juni op zijn grondvesten trillen. Hij beleefde een droomweek die eindigde in de ATP-titel. Daarmee volgde hij na tien jaar Robin Haase als Nederlandse ATP-winnaar op. In de finale was Daniil Medvedev, nummer 1 van de wereld, volstrekt kansloos. Kijk verder voor een openhartig interview met een nieuw tennisfenomeen.

Foto: Henk Koster

Hoe gaat het met Tom Okker

The Flying Dutchman ofwel de Vliegende Hollander. Dat was de gevleugelde bijnaam van Tom Okker, de watervlugge Nederlandse vedette in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Zelf noemt hij zich liever een schaker. Iemand die een tegenstander stap voor stap verder in het nauw dreef om daarna genadeloos toe te slaan. En dat vaak aan het net dat tegenwoordig bijna alleen nog maar wordt opgezocht om de tegenstander de hand te schudden.

Foto: Henk Koster

Tennis topcoach Glen Schaap

I did it my way. En dat doet-ie nog steeds. Niets is beter van toepassing op de carrière van Glen Schaap dan Frank Sinatra’s evergreen die ook op bijzondere wijze is vertolkt door onze eigen Lee Towers. Dit jaar zag Schaap Abraham; een moment dat hem overigens verder weinig doet. Je bent zo jong of oud als je je voelt is het credo van de vijftigjarige Amsterdammer, die eerder dit jaar opnieuw vader is geworden.

Topschaker Hans Böhm

Alhoewel het niet algemeen bekend is, zijn veel BN-ers een beetje of behoorlijk tennisgek. Dat geldt zeker voor Hans Böhm. Het schaakgeweten van Nederland maakte zo’n 25 jaar geleden kennis met de sport en raakte erdoor gefascineerd. Böhm kan uren filosoferen over vooral de mentale kant van topsport. Tennissen doet hij als een schaker: hij denkt zetten vooruit, waardoor hij tijd en ruimte kan maken om toe te slaan.

Sergio Herman: vedette van de haute cuisine in beeld

Met alle respect voor Jonnie Boer, Cees Helder en al die andere culinaire grootheden, Sergio Herman mag met recht de titel dragen van ‘Beste Nederlandse chef-kok aller tijden’. In zijn driesterren restaurant Oud Sluis benaderde hij jarenlang de perfectie, totdat hij eind 2013 besloot ‘het rustiger aan te gaan doen

Tennisgek Vivienne van den Assem

Alhoewel het niet algemeen bekend is, zijn veel BN-ers een beetje of behoorlijk tennisgek. Dat geldt ook voor Vivienne van den Assem. De allround actrice/presentatrice kreeg de sport in OudBeijerland met de paplepel ingegoten. Vooral de familie van moeders kant was verknocht aan het spelletje. Viviennes rackets staan momenteel werkloos te zijn in Utrecht omdat ze de tijd niet kan vinden om naar de baan te gaan.

Foto: Getty Images

De tragiek van een clown

Mansour Bahrami leek voorbestemd om tennisprof te worden. De politiek in zijn geboorteland Iran (voorheen Perzië) gooide danig roet in het eten. Toch wist hij via allerlei omwegen uiteindelijk met tennis zijn brood te verdienen. Al jaren vermaakt hij met zijn fratsen en zijn technische hoogstandjes het publiek bij voornamelijk seniorentoernooien. Met een glimlach op het gezicht voert hij de meest clowneske maar soms ook onnavolgbare kunsten uit. Achter die lach gaat echter ook een traan schuil. Dat kenmerkt de clown. TENNiS.nl Magazine zocht hem op bij de AFAS Tennis Classics in Apeldoorn.